Bionik – naturlig kreativitet

Skærmbillede 2014-04-21 kl. 13.46.52At tænke ud af boksen er et tænke kreativt. Med det menes at man søger ideer til løsninger i andre fagdomæner.

Med andre ord man kombinere viden fra et fagligt område med et andet. Tænker ud af boksen. Går væk fra sine vante græsgange.

Og hvis det er at søge ud i naturen, vil man finde et skatkammer af mulige ideer til løsninger.

Stenaldermænd kopierede naturen, da de slagtede dyr og tog deres pels på for at holde varmen. Leonardo Da Vinci efterlignede fugle, da han for 500 år siden tegnede sine berømte skitser af flyvemaskiner.

Dette kaldes bionik.

Men det er først nu, at bionik spirer som videnskab herhjemme. Torben Lenau, lektor ved DTU Management på Danmarks Tekniske Universitet, er en af landets førende bionik-forskere. Fra ham stammer de 5 følgende eksempler på Bionik  hentet fra naturen til at skabe højteknologiske løsninger.

Edderkoppespind udnyttes til skudsikre veste.

Supertape kliste som gekkoens fingre

Hajhud gøre skibe hurtigere

Selvrensende vinduer imitere lotusblomsten

Irriterende plante såede ide til velcro

This entry was posted in Fede ideer. Bookmark the permalink.

2 Responses to Bionik – naturlig kreativitet

 1. Bionik forebygger horisontal tænkning!

  Jeg er bange for at arbejder med en “skæv” definition af hvad horisontal tænkning er – begrebet horisontal tænkning beskriver almindeligvis alle vores stereotype forestillinger fra bunken med kreativitet, spiritualitet og venstreorienterede tanker. Hvis du ikke ønsker at få skudt sådanne motiver i skoen kan du trygt bruge bionik, eller lateral tænkning – dette kan forebygge at vi kommer til at dyrke “kreativiteten” af politiske årsager.

  Bionik og Lateral tænkning, byder på en række forskellige teknikker hvormed du kan undgå at blive påvirket til at blive en horisontal tænker! Træning i horisontal tænkning kan derimod udvikle sig til en befordre diverse stereotype forestillinger, fx om kreativitet. I den forstand er Bionik altså i “klasse” med lateral tænkning, som blandt andet er udviklet for at forebygge dette. Vi kalder det også ‘seriøs kreativitet’, da man i bionik netop ikke “dyrker” kreativiteten!

  Der er adskillige gode grunde til at vi ikke skal dyrke horisontal tænkning – lateral tænkning og bionik er nødvendige discipliner, som kan sikre at vi ikke bruger for mange ressourcer på en række forskellige sekulære processer. 🙂

 2. UPS – der skulle have stået!
  Der er adskillige gode grunde til at vi ikke skal dyrke horisontal tænkning – lateral tænkning og bionik er nødvendige discipliner, som kan sikre at vi ikke bruger for mange ressourcer på en række forskellige sekundære processer.

  (Naturligvis er bionik og LT netop en ‘sekulære’ processer)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *