De Bono still going strong

Edward de Bono optrådte for nylig på ABC i Australien, og delte sine typiske tanker, der for det meste går på at vi ikke tænker kreativt nok. Jeg har været en de Bono fan i årevis, og dette var frisk som nogensinde. Blandt hans vigtige budskaber var:

  1. For too long the world has majored purely in thinking for the purposes of analysis, forming judgments and finding the truth, rather than thinking for creating value. Some inventors and entrepreneurs have broken the mold, but culturally we haven’t developed this type of thinking. This is a problem bigger than climate change.
  2. At an everyday level, thinking can help to unravel the problems that make us miserable – become better thinkers and we’ll be happier people.
  3. Teaching creative thinking puts wayward young people on the right track (de Bono cites the outcomes 20 years after a UK school started teaching his approach to thinking) and reduces recidivism rates when taught in prisons. Happy thinkers are less likely to turn to crime.

Der er ikke så meget nyt i det han siger. Han gentager sig selv, men derfor er det lige relevant at lytte til ham. Det er der ikke mange der har gjort de sidste 40 år siden han begyndte at sprede sine budskaber omkring lateral tænkning (kreativitet). Men måske er tiden ved at være moden nu.

Hør interviewet selv her:  Edward De Bono (træk afspilningen frem til 20 minuter for at komme direkte til de Bono indlægget).

Hvis du vil høre en af hans ældre interview omkring noget af det samme, kan du se den følgende video her:

YouTube Preview Image
This entry was posted in Generel. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *