11 Tips til bedre Ide-møder

Poul Sloan er en af de grand old men indenfor kreative processer. Han har i en af sine seneste twits listet sine 11 bedste tips op for brainstorm møde.

Du får dem her.

Der er en rigtig og en forkert måde at gennemføre ideation-møder nævner han. Møderne har jo som som formål at fremprovokere radikalt nye ideer. Så en smule forberedelse giver som regel pote. Det er vigtigt at skelne mellem de to tænkemåder som møder har. Eller faser kan man også sige.

Første del af mødet er til  Ide Generering hvor man bruger divergent tænkning. Den anden del er til Ide Vurdering, hvor man bruger konvergent tænkning.

Her kommer hans 11 tips til afholdelse af ide-møder:
Før mødet
 1. Vælg en heterogent sammensat gruppe. Mellem seks og ti personer er ideelt. Hvis muligt inddrag nogle provokerende  outsiders for at udfordre vanetænkningen i gruppen.
 2. Udnævn en facilitator. Ideelt er facilitatoren en udenfor gruppen. De kan bruge forskellige metoder til at facilitere processen. Chefen er som regel et dårligt valg af facilitator. 
 3. Hold mødet i nye rammer. At komme væk fra de kendte rammer er med til at bryde den traditionelle tænkning. Utraditionelle omgivelser er bedst. Man kan tænke sig en zoo, et museum, et kunst galleri eller et slot.
Ide Generering med Divergent Tænkning
 1. Ingen bedømmelse, er grundregelen. Man må ikke tillade kritik eller diskussion af ideerne. Når ideer kommer frem skal de bare registreres. Det kan gøres på post-its, bærbare PC’ere, mindmaps eller flip overs men ingen kommentarer er tilladt da det sinker processens flow og idegenereringen.
 2. Gå efter mængder af ideer. Kvantitet leder frem kvalitet i brainstorms, så stop ikke før du har et stort antal af ideer – typisk 60 til 100 eller flere.
 3. Gå udenfor sikkerhedszonen. Vilde ideer er brugbare fordi de udfordre rammen for normalitet og provokere andre nye ideer frem. Det er nemmere at tæmme en vild ide, end at puste liv i en tam omgang ideer.
 4. Byg videre på andre personers Ideer. Når en person kommer med en kreativ ide bør man bygge videre på ideen med udvidelser, andre vinkler og specifikke måder at realisere den på. Sig “Ja, og” til alt hvad der siges.
 5. Riv folkene ud af rutine tænkningen. Der er mange gode teknikker til det – en af dem er f.eks.  SCAMPER.

Ide Vurdering ved hjælp af Konvergent Tænkning

 1. Definer Kriterierne. Lav regler for vurdering og udvælgelse af ideerne gerne i overensstemmelse med gruppen. Eks., vi vil have ideer der er billige og nemt implementerbare indenfor de næste 12 måneder, eller vi ønsker ideer der forbedre kundens oplevelse.
 2. Diskuter den udvalgte liste. Når du exempelvis er nede på måske 10 eller 12 gode ideer, diskuter dem konstruktivt. Nogle gange er der en klar fornemmelse af hvilken der er den bedste. Eller man laver en afstemning for at finde den mest poplære. Squeeze antallet ned til en håndfuld gode ideer.
 3. Uddeleger opfølgende handlinger. Lad bolden rulle ved at uddeleger opfølgningsprocedure for de bedste ideer. Sæt dem på ‘to do’ liste og vær sikker på at der tages action på dem. En brainstorm er værdiløs hvis den ikke udmøntes i handlinger.

Regelmæssige brainstorm møder burde man holde i alle grupper. De bør være sjove og motiverende. De kan levere  de ideer og den innovation som vi alle har brug for.

This entry was posted in Generel. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *