4 Fede Ferielæsnings TIPS

Hej alle

Det er sommer og ferie tid. Også for bloggen her. Vi er tilbage engang hen i august.

Sommerferie er for nogle tiltrængt, for andre noget der knokles igennem. For de fleste er det sikkert forventningen til at hjernen får ro. At ens batterier bliver ladt op. Og at man kommer væk fra et eller andet.

Egentlige nogle mærkelige ønsker.

Har vi det da så slemt – uden ferie?

Hvad søger vi?

  • At få ro, vil sige at man søger uforstyrretheden. Der hvor de kreative tanker kan få plads.
  • At få ens batterier ladt op, vil sige at man søger engagementet. Der hvor glæden til livets lyst og lyster trives.
  • At komme væk, vil sige at flygte ind eller ud i paradisets have. Der hvor man bare er til stede uden gøren gøren gøren, og problemer der skal løses hele tiden.

—————————-

Normalt glæder jeg mig selv til en sommerferie med ny inspiration. Enten nye oplevelser, nye steder at kende, eller nye bøger at suge inspiration fra.

Så jeg kan få nye ideer. At leve er at skabe.

Sådan bliver min sommerferie også. Når man er selvstændig, er ferie noget man tager i overkommelige doser – måske mest for familien skyld. Jeg planlægger kreativ-skaber-ferie, hvis det skal hedde noget. I de næste par måneder har jeg ingen jobs og ingen indtjening. Det giver mulighed for at sætte fokus på at udvikle forretningen.

Jeg har lige nu indrettet vores skurvogn i haven som refugie – der hvor jeg vil flygte hen med min kreativitet. I et forsøg på at samle tankerne om noget nyt og nyttigt. Min største udfordring er at holde fokus. Så alle kneb bliver taget i brug for at fastholde det på forretningen. Det kan være at skære “nice-to-have” aktiviteter væk, finde rum som stimulere koncentrationen, benytte sparringspartnere eller mentorer for at tune ind.

Igår booket jeg mig ind fra 18-22 juli på Ørslev Kloster, bag tykke mure og under kreative hvælv. Helt selv. Her vil jeg produktudvikle. Murene yder god beskyttelse mod internettet, satser jeg på. Og giver mig beroligende rammer, som forhåbentlig kan generere vilde ideer.

Desforuden bliver det forhåbentlig en uge med familien i den gamle bus ‘Antonius’, til Nordjylland. Et par dage på ø-lejr på Bjørnø. Sommerhøjskole i Rudme. Og som noget nyt åbner vi Galleri den 9 august i egne lokaler, sammen med lokale midtfynske kunstnere. Så er den sommer vel også gået.

Forhåbentlig får jeg også tid til ferielæsning.

Læsning er jo både fordybelse og inspiration. Og det er først når vi kan samle koncentrationen, og holde fokus, at vi bliver kreative. Jeg har 4 fede ferielæsningstips – for kreative nørder som mig selv:

  1. Fortællinger fra U’et, er efterfølgeren på grundbogen, Teori U. Teori U, ligner meget Den Kreativ Platform. Jeg vil sige det er to begreber og veje der leder til det samme. Og måske handler om det samme. Otto Scharmer har i talesat og beskrevet den kreative forudsætning på en ny måde, der virker utrolig inspirerende og forståelig. Og derfor nyttig, hvis man ønsker at mestre sit liv med større selvværd, større evne til kreativitet og at leve nærværende. Fortællinger fra U’et er en samling af artikler fra praktikere på området. Jeg har de sidste måneder været sammen med en af forfatterne, Tina Bue, et par gange. Og suget til mig af erfarings-viden fra hendes arbejde med Teori U i Odense Kommune. Absolut en dags læsning værd.
  2. Mellemøjeblikke, en bibliografisk bog om Danmarks første og måske største, men mest ukendte kreativitetsforsker, Ludvig Feilberg. Bogen er skrevet af Margit Hartyani, der – selv om hun er fra Ungarn – bor nord for København. Bogen er resultatet af hendes årelange Feilberg research og vanvittig spændende og lærerig at læse. Jeg har kun læst den een gang, og det er ikke nok. Feilberg, udviklede sin egen kreativitets teori, Levelæren. En teori som jeg håber at kunne færdigudvikle en dag. Levelæren bygger på et kæmpe stort empirisk materiale som Feilberg selv indsamlede – på registreringer af sine egne tanker. Feilberg levede fra 1849-1912. I højskolekredse fik han flere tilhængere. Og i årene efter 1. verdenskrig og op i 30’erne undervistes der på store højskoler som Askov, Rødding, Testrup og Vallekilde i faget “Levelæren”. En dag bliver der måske undervist igen i Levelæren på Danmarks højskoler.  Den nystartende Innovations-Højskole i Esbjerg bliver måske det første sted det sker. Lad os se. En dyb og inspirerende bog til flere dages læsning.
  3. Gamestorming, er en bog og et begreb som en flok kreative proces nørder i Sillicon Valley har fundet på. Skrevet af Dave Gray, Sunni Brown og James Macanufo. Bogen beskriver et utal af forskellige øvelser, lege, modeller som de har brugt til kreative processer. Jeg har ladet mig inspirere flere gange, men ikke haft tid til at læse den igennem fra ende til anden. De har også nogle kvalificerede tanker omkring håndtering af den kreative proces. Faktisk havde jeg planer om at ville over og møde Dave Gray på en konference for Ideation (ideudvikling) i USA, sammen med Burning Man camp’n denne sommer. Men jeg må nok hellere koncentrere mig om min egen kreative proces. Men hvis man synes arbejdet med kreative processer er sjovt, er bogen meget anbefalelsesværdig.
  4. Strategic Intuition, er en bog jeg har haft til at ligge længe. Kun læst i sporadiske. Men jeg ville have glædet mig til at søge inspiration til en ny form for strategisk arbejde, der prøver at integrere intuition som en strategisk faktor. Intuition er  umiddelbare kreativitet og idegenerering. Forfatteren William Duggan, nævner 3 former for intuition: 1. almindelig intuition, er en følelse der kan være umiddelbar. 2. Ekspert intuitionen, der er en instinktiv lynhurtig bedømmelse, f.eks. en tenninsspillers reaktion på en modstanders skud til bolden, og den sidste 3. strategisk intuition der er den langsomme afklaring der kommer efter lang tids proces. F.eks. når man sover, eller står under bruseren. Altså en samling af tanker der lige pludselig falder på den rette plads, når bl.a. omgivelserne ændres. AHA oplevelser i en strategisk kontekst.

Som du sikkert har bemærker, så spilder jeg ikke tid  eller ferie på skønlitterære bøger. Det gør nørder ikke.

God sommer, jeg vender tilbage først i august. Forhåbentlig med nye kreative tiltag og ny vinkling på min egen forretning – det er sommerferiens overordnede mål.

This entry was posted in Anmeldelser, Fede ideer, Generel. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *