Scorekurser

Dette er historien om hvordan Den Kreative Platform blev brugt til scorekurser. Kursus for singler der ville nedlægge den eneste ene, og for par der har glemt at man aldrig stopper med at skulle score sin partner.

Enhver ved at det kræver en del kreativitet at få scoret sig en kæreste. Men det kræver ikke mindre kreativitet at holde liv i et parforhold. Og specielt den del af parfoldet man kalder ‘gnisten’.

Min udfordring

Jeg har arbejdet som underviser på Dalum Landbrugsskole en del år og fik på et tidspunktet udfordringen at lave et valgfag det skulle lærer de unge nogle scoreteknikker.

Det var landmandstuderende. Så deres udfordring på det område var ikke mindre end andres. Deres udfordring er ikke bare at få scoret den eneste ene, men også at få partneren med ud på landet og bliver der. Langt væk fra byens forførende butikker og kulturtilbud. Derfor blev mit fokus udvidet til også at indføre scoringer i det faste parforhold.: “Score for at holde gnisten I live”.

Panik panik

Ved jeg overhovedet noget om at score, var min første tanke da jeg blev sat på opgaven. Jeg er måske ikke nogen Brat Pit eller Mads Mikkelsen. Men jeg er far til 5 børn. Det er måske heller ikke en bedrift. De kom jo af sig selv.

Men jeg har alle børnene med den samme kvinde. Og det er – hvis jeg selv skal sige det – godt klaret. Måske endda noget af en bedrift. Jeg har overlevet. Eller rettere, parforholdet har – endnu da.

Tricket ligger i at jeg har scoret min kone – hver dag. Eller næsten hver dag. Siden hun, den gang jeg friede første gang, sagde: ”Dig Tyge?? Du kan få JA for et år af gangen, og så må vi se om et år, hvordan situationen så er”. Og siden har jeg måttet på knæ hvert år. Og måttet stå til regnskab hvert år for hvad jeg har gjort for at fortjene hendes kærlighed.

Jeg fandt ud af at årsregnskabet blev gjort op i mængden af daglige input på kærlighedskontoen. Daglige scoringer kalder jeg det. Og selv om vi fik aftalt en god kassekredit fra starten af, så kunne jeg godt se, at et evigt underskud ikke var bæredygtigt. Min kone skrev efter nogle år på væggen over døren ind til køkkenet: ”Det er i dagligdagen, du måles og vejes”. Som reminder.

Dagligdagens kreativitet

Min kreativitet var i perioder på nulpunktet i forhold til parforholdet. Og det medførte altid krisesituationer. Min kones skrift på væggen var ikke nok. På et tidspunkt fandt jeg noget der hjalp min manglende hukommelse. Et simpelt men effektivt slogan som i al sin enkelthed skulle minde mig om at prioriterer det væsentligste i mit liv:

”Du skal score din kone – hver dag!”

Det er nemt sagt. Og nemt at huske. Men den daglige udfordring ligger i at finde ud af HVORDAN det skal gøres. Det kræver al min kreativitet som mand. Men det er jo velkommen udfordring. Og er blevet til en daglige træning i kreativitet. Med det væsentligste som udbytte.

Næste udfordring var at skulle koble Den Kreative Platform og mine egne erfaringer i et scorekursus.

Scorekursus for landmænd

Det begyndte egentligt med et lille halvdagskursus for landmandsstuderende for et par år siden. Et valgfag der kom til at hedde ‘scor med hygge’, og endte med at blive en kæmpe mediebegivenhed hvor vi bl.a. var i ‘Go Morn Danmark’ og flere regionale tv og radioudsendelser.

To år senere kom Scorekurset igen i medierne bl.a. DR’s Nyheder, P3’s morgenradio mm. Og sågar i Familiejournalen. Scorekurset var igen på skemaet og denne gang var kurset med Målbeskrivelser, så det opfyldte undervisningsministeriets krav om undervisningsindhold. Der blev udviklet en simpel scoreguide til situationen: ‘to lys på et bord’.

Scorekurset har været  afprøvet på 8. og 9. Klasseselever og senest også udviklet sig til scorekurser for voksne par og singler på cafeer og lign. Kurserne har været varierede i forhold til indhold og længde, men grundprincipperne går igen.

Fra 3D til 4D

På de første af mine kurser slog jeg mig sammen med en skuespiller der hed Klaus Søndergård fra Odense Teater. Han havde en interessant indgangsvinkel fra sin verden der gik på, at en god skuespiller var en der fik sine medspillere til at blomstre og blive bedre. Det passede fint med mit slogan om at score konen hver dag. Man kan vel sige at udfordringen gik ud på at få det bedste frem I hende hver dag. Få hende til at blomstre.

Når jeg så satte skuespillerens anerkendende princip, sammen med principperne fra Den Kreative Platform, så havde jeg en idé om, at have mixet en kraftig cocktail, der kunne bruges i en score sammenhæng.

Skuespilleren syntes at iscensættelsen af “scoringen” også var vigtig. Hvilket gav anledning til tanker om en videreudvikling af 3D didaktikken til en 4D didaktik., med iscenesættelsen eller æstetikken som det 4. ben. Iscenesættelsen definerede vi som alt lige fra musikken man spillede til de to lys på et bord, blomsterne eller kulissen.

Figur 1: Fra 3D til 4D cases som skitse. Egen fremstilling.

Scorelogi

Jeg har afholdt scorekurser på skoler og i forbindelse med foredrag. Og nu også sammen med skuespilleren og mødefacilitatoren,  Mette Ullersted, hvor vi sammen udbyder det involverende foredrag “Scorelogi for let øvede”.

Vi har sammen udviklet det, vi lidt for sjovt, kalder en form for videnskab, Og kaldt det SCORELOGI, I stil med psykologi og sociologi. Logi er græsk og betyder ‘læren om’, så scorelogi bliver til Læren om at Score. Og det prøver vi at samle noget om på bloggen http://scorelogi.dk . Så velkommen her. På bloggen SCORELOGI.dk hvor det ikke går ud på andet end at finde ud af hvordan vi bruger vores kreativitet til at bliver bedre til noget af det aller  væsentligste her i livet.

4D cases

Hvordan man kan lave 4D cases vil jeg med nogle eksempler fra mine kurser skitsere i det følgende. Modellen kan observeres på figur 2.

Figur 2: 4D scorecases.

 1. Lær dem at sammensætte en buket blomster. Specielt for mænd. Kvinder falder altid for blomster, men blomster er ikke bare blomster. Jeg har både lavet blomsterscorekurser i sammensætning af blomster, ex behøver det ikke altid at være røde roser. Men en anden kreativ øvelse er at lade dem gå ud i grøftekanten eller skovkanten og find noget i naturen der kan sammensættes og se romantisk ud. To og to.
 2. Træn deres forførende lugtesans. Lad dem ligge på gulvet med bind for øjnene og lugte til forskellige dufte du præsentere. Så de bliver bevidst om duftenes skjulte egenskaber. Og lad dem snuse til hinanden bagefter.
 3. Brug 3D cases som træner evnen til nærvær og intensitet. Der er masser af 3D cases man kan bruge med fokus på at lytte aktivt, fornemme partneren, dele oplevelser, bygge videre på hinandens ideer osv.
 4. Cat walking. Lad dem vise sig frem for et hujende publikum på en cat walk. Både enkeltvis og flere af gangen. Det styrke selvværdet, og får kroppen i sving.
 5. To lys på et bord. Lav en score guide de kan følge på skrift. Spil situationen ved et bord de selv har dækket, med to lys, bestik og snacks de kan nippe til og fodre hinanden med. Score guiden, skal følger principperne bag værdsættende samtaler. Afsluttende med at de laver en date.
 6. Dating bureau. Lav ide generering på opgaven: ”hvordan ser et kreativt dating bureau ud?”, og lad dem bruge det til at spille dating situationer igennem.
 7. Rollespil i en bar eller diskotek. Put musik på og indbyd til at dansegulvet ikke må være tomt på noget tidspunkt. Gennemspil situationen hvor man byder op og lad deltagerne komme med forslag.
 8. Improvisationsteater omkring en scoresituation. Improvisationsteater involvere også tilhørerne og styrker selvværdet meget igennem princippet om ingen bedømmelse. Ex lav improvisationer med indre dialog, ex.: ”jeg elsker dig” eller ”jeg hader dig”.
 9. Mange kropslige øvelser kan bruges bla. Mimespil, blinde  øvelser, massage, gruppe tillidsøvelser. Sæt fokus på at vores selvværd tit har forbindelse med at vi acceptere vores egen krop og kan sætte den fri.

(Blog indlægget her er del af en antologi for Den Kreative Platform, der udgives i efteråret 2011 fra Ålborg Universitet)

This entry was posted in Fede ideer, Sjove ting. Bookmark the permalink.

One Response to Scorekurser

 1. kim says:

  Virkelige god blog:) vil følge med fremover..
  Mht. Scorekursus, så lærte jeg at score hos http://adambraff.dk/ tog et scorekursus for længe siden..

  Ha en go dag..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *