Tor Nørtranders: Open Source som ny TRO

Åbenhedens kilde er: Tro, Håb og Ærlighed

Del det hele, så bliver det mere værd for dig selv.

Det gælder om at dele det hele, siger Tor Nørtranders i den følgende video. Og han falder ind i koret af fremtidsforskere der prøver at få os til at indse at den nye tid med en ny tænkning ikke er om hjørnet. Vi står midt i den.

Selv om open source og åben innovation er noget hippie agtigt kommunistisk noget, så er open source også en god forretning, siger Tor. Og man kan blive snydt, miste tilliden, men sådan er det. Tillid og troværdighed bliver handelsparametre.

“Trust must be risky”, citeres Colin Camerer. Det er den fremherskende adfærdsdriver man finder i  spil teorierne. Der er ingen logisk økonomiske fornuft i spil økonomien. Bl.a. fordi tillid og hjælpsomhed har værdi.

Økonomisk teori kan ikke forstå hjælpsomhed, grundlaget for al økonomisk teori er derfor falsk. Kun fordi fænomenet tillid involvere begrebet risiko, så når folk ex ser hinanden i øjnene sker der noget. Vi bliver glade, vi løber også en risiko samtidig med at vi har tillid.

Men som Tor siger: “uden risiko og uafklarethed kollapser det sandt værdifulde i livet”. En interessant betragtning. Uden risiko bliver ……

 • det generøse  til det nødvendige
 • det tillidsfulde  til det aftalte
 • gavegivning  til varerhandel
 • kærligheden  til afhængighed
 • naturen til civilisation
 • glæden til kedsomhed

Og så begynder Tor Nørtanders at kæde begrebet håb ind i formelen.

Håb:

 • er det i os er der fastholder – på trods af alle tegn på det modsatte – at noget bedre er i vente for os, hvis vi har modet til at række ud og arbejde for det og slås for det.

Søren Kirkegårds definition lyder: tro = objektiv uvished + subjektiv vished

Og Søren Kirkegård siger ligeledes: Uden risiko ingen tro – vi kan jo ikke være helt sikre, alle relationer må derfor nødvendigvis have en risiko, fordi den anden er en anden.

Men får man så noget igen når risikoen er der for at blive snydt?

Eller er det noget for noget?

 • tillid handler om risiko
 • tro handler om risiko
 • håb handler om risiko
 • gaveøkonomi er risiko
 • socialitet er risiko

Kan vi have vished for at vi får det vi gerne vil have, magtesløst og naivt. Ja siger han.

 • Ex Obamas kampagne der betegnes som et ægteskab mellem internettet og community organisation, fordi han brugte web2. Og fik organiseres de magtesløs masser. Og mængden viste sig at have kraft.

Vi står midt i en ny tid hvor kontrollen, sikkerheden betyder mindre. Men tranaktionsomkostningerne går mod 0 i kraft af internettet, hvor det at skabe forretning hvor folk har tillid til hinanden er en god forretning.

Og det er en god forrentning for Danmark, hvor vi som ugangspunkt er meget tillidsfulde. Vi er faktisk verdensmestre i TILLID til HINANDEN

Jo mere transaktionsomkostningerne falder – jo mere man tror på hinanden – jo mere kan man sætte gang i innovationen og i relationerne og relationer skaber man ikke ved at overholde aftaler. Relationer skaber man ved at give lidt mere end man havde aftalt.

Fra The Beatles Appey Road citeres han: “and in the end – the love you take is equal to the love you make”

“jo mere du giver jo mere får du”, det ved vi jo godt – det er den nye grundlov og økonomiske ligevægt, vi skal vende os til at leve med.

Kilden til forretning og relationer, er den her mærkelige størrelse der handler om at turde give uden at præcis at vide hvad man får igen og på den måde kan man få meget mere igen end man forventede.

 

 

 

This entry was posted in Generel, Netværk og netværksteori, Speakers og netværkskontakter. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *