Mark Twain: 9 tips til et bedre liv

En af de første bøger jeg erindre at have læst i mit liv, var Huckleberry Finn. Og Mark Twain var i mange år min favorit forfatter. Uden at vide meget om ham. Men han var måske i mindre målestok for USA, hvad Grundtvig var for Danmark. En national inspirator.

Når man kikker på hans mange filosofiske betragtninger mærker man dybden i hans forfatterskab. Og hans udødelighed. Fra  Henrik Edberg, har jeg fået følgende 9 lærersætninger og kommentarer af Mark Twains. Han er ihvertfald på niveau med Eckhart Tolle, hvis man tager datidens målestok.

Her er Mark Twains ni  tips til et “kick ass” liv. Både Twains citat og Henriks forklaring er med:

1. Accepter dig selv.

“En mand kan ikke føler sig veltilpas uden sin egen accept.”

 • Hvis du ikke acceptere dig selv, din opførsel og handlinger kommer du til at gå rundt det meste af dagen med en slags ubehagelig følelse. Hvis du, på den anden side acceptere dig selv får du en tendens til at blive afslappet og finde indre frihed til at gøre mere af det du virkelig ønsker.
 • Hvad du kan støde ind i er succes barrierer. Dem du sætter af hindringer i dit eget sind om, hvad du måske eller måske ikke fortjener. Eller hindringer, der fortæller dig, hvad du er i stand til.
 • Eller hvis du laver nogle fremskridt i den retning, du ønsker at gå, kan du begynde at sabotere dig selv. For at holde dig på et sted, der er velkendt for dig.
 • Så du behøver at give dig selv accept og tillade dig at være den du ønsker at være. Ikke lede efter godkendelse og accept fra andre. Men fra dig selv. Det er ikke nogen let opgave, og det kan tage tid.

2. Din begrænsninger kan bare være i dit sind.

“Age is an issue of mind over matter. If you don’t mind, it doesn’t matter.”

 • Vore begrænsninger er for det meste i vores sind. Vi kan for eksempel tror, at folk vil afvise os, fordi vi er for høje, for gamle eller skaldethed. Men disse ting er for det meste kun begrænsninger, fordi du tror de er. Fordi du bliver selvcentreret og bekymrede over, hvad folk måske tror.
 • Folk reagere på dine reaktioner, og kan reagere på en negative måder. Eller du kan fortolke noget, de gør, som en negativ reaktion, fordi du er så bange for en dårlig reaktion og så fokusere indad på dig selv.
 • Hvis du, på den anden side ikke bekymre dig, har folk omkring dig også en tendens til ikke at bekymre sig – om dig. Det er for eksempel sjældent for sent at gøre hvad du har lyst til.

3. Løsn op og ha’ det sjovt.

“Humor is mankind’s greatest blessing.”

“Against the assault of laughter nothing can stand.”

 • Humor og latter er fantastiske værktøjer. De kan gøre enhver alvorlig situation til grin. Og lette stemningen næsten overalt.
 • Og en humørfyldt stemning er ofte en bedre plads til at arbejde i, fordi  din krop og sind ikke fyldt til randen med negative følelser. Når du er mere sorgløs og afslappet kommer løsningen på en situation ofte lettere og bliver lettere at gennemføre.

4. Skib din vrede.

“Anger is an acid that can do more harm to the vessel in which it is stored than to anything on which it is poured.”

 • Vrede er det meste af tiden temmelig meningsløst. Det  forårsage som regel at situationen komme ud af kontrol. Og er fra et egoistisk perspektiv ofte mere sårende for den der er vred end på den person han/hun er vred på.
 • Så selvom du føler dig vred på nogen så erkende, at du for det meste er bare sårer dig selv. Den anden person er ofte ikke engang være klar over, at du er vred på ham eller hende. Så enten tal med personen og løs konflikten eller at give slip på din vrede så hurtigt som muligt. Det er et rigtig god tips til at gøre dit liv mere behageligt.

5. Frigør dig fra rettigheder.

“Don’t go around saying the world owes you a living. The world owes you nothing. It was here first.”

 • Når du er ung kan din mor og far give en masse ting. Efterhånden som du bliver ældre kan du have en slags ret til stadig at modtage. Du føler måske verden bare skulle give dig, hvad du ønsker, eller at den skylder dig noget.
 • Denne tro kan forårsage en masse vrede og frustration i dit liv. Fordi verden ikke kan give dig, hvad du forventer. På den anden side kan det være befriende at opdage det. Du indser, at det er op til dig at forme dit eget liv og for dig at arbejde hen imod, hvad du ønsker. Du er ikke et barn mere, der venter på at dine forældre eller verden giver dig noget.
 • Du er i førersædet nu. Og du kan gå stort set hvor hen du vil.

6. Hvis du er kreativ og nytænkende, forberede dig på reaktioner.

“A person with a new idea is a crank until the idea succeeds.”

 • Hvis du begynder at ændre på det bestående eller gøre noget andet end du plejer, så reagere folk på forskellige måder. Nogle vil måske være glade for dig. Nogle kan være ligeglade med. Nogle kan være forvirrede eller reagere negativ og afskrækkede.
 • En stor del af disse reaktioner er formentlig ikke så meget om dig. Det handler mere om den person der får reaktionen  og hans / hendes liv. Hvad de mener om sig selv kommer ud via  de ord de bruger. Tag det ikke personligt.

7. Hold dit fokus støt på, hvad du ønsker.

“Drag your thoughts away from your troubles… by the ears, by the heels, or any other way you can manage it.”

 • Hvad du fokuserer på i dit sind,  bestemmer, hvordan tingene arter sig. Du kan fokusere på dine problemer og bo i lidelse og en offer mentalitet. Eller du kan fokusere på det positive i situationen, hvad du kan lære af denne situation eller bare fokusere dit sind på noget helt andet.
 • Det kan være “normalt”  at dvæle ved problemer og svømme rundt i et hav af negativitet. Men det er et valg. Og en tanke vane. Du kan refleksivt begynde at dvæle ved problemerne i stedet for at koncentrere dine tanker på noget mere nyttigt. Men du kan også begynde at opbygge en vane med at lære at få mere og mere kontrol over hvor du lægger dit fokus.

8. Tænk ikke så meget på at gøre dig selv godt.

“The best way to cheer yourself up is to try to cheer somebody else up.”

 • En af de bedste måder at føle dig godt tilpas på, er at få en anden til at føler sig godt tilpas, eller at hjælpe andre på anden måde.
 • Dette er en fantastisk måde at se på tingene. Og det skaber en opadgående spiral af positivitet og udveksling af værdi mellem mennesker. Du hjælper nogen, og begge føler I det godt. Den person, du hjalp føler sikkert tilbøjelig til at give dig en hånd på et senere tidspunkt, da folk har tendens til at ville gengælde.
 • Disse positive følelser er smitsom. Og den hjælp du har modtaget fra din ven kan inspirere dig til at gå ud og hjælpe en anden ven. Og så er det en opadgående spiral der vokser og fortsætter.

9. Gør hvad du har lyst til at gøre.

“Twenty years from now you will be more disappointed by the things that you didn’t do than by the ones you did so. So throw off the bowlines. Sail away from the safe harbor. Catch the trade winds in your sails. Explore. Dream. Discover.”

Et fantastisk tilbud. Og jeg har virkelig ikke meget at tilføje.

KILDE

 

This entry was posted in Generel. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *