Edw. Norton Lorenz: “Sommerfugleeffekten”.

Vi har nok alle hørt om det. Og måske gået ud fra at det var bevist. At en sommerfugles vingeslag i Kina, kan udløse en orkan i USA.

Betegnelsen sommerfugleeffekten skyldes en forelæsning Lorenz holdt, han kaldte “Predictability: Does the Flab of a Butterfly‘s Wings in Brazil Set Off a Tornado in Texas?”. Lorents arbejdede med matematiske klimaprognoser. Og udvikle i 60’erne det der senere blev kaldt Kaos Teorien. En teori om at alt påvirker hinanden i uforudsigelige rækker af hændelser.

Læs hans egen forklaring på Sommerfugle effektens oprindelse her .. Sommerfugle effekten – Lorenz takketale

Der er lavet en sjov animation der viser Lorenz’s matematiske kaosteori visualiseret via det næste link.

http://www.exploratorium.edu/complexity/java/lorenz.html


I moderne økonomiske termer kaldes kaosteorien ofte bobleøkonomi. Og betegnelser som ‘boblen bristede’ hænger sammen med en udforudsigelig økonomiske påvirkning der efter en lang række af gensidigt afhængige handlinger får systemet til at gå i stykker.

Den første boble man kender til var Tulipan-manien i Holland i 1630’erne. Her opkøbte folk tulipanløg i den tro at priserne ville blive ved at stige. Handelen nåede sit zenit ved årskiftet vid 1636-1637. Da kostede et eneste “Viceroy”-løg hvad der svarede til prisen på 8 grise, 4 okser, 12 får, 24 ton hvede, 48 tønder rug, 4 tønder øl, 2 ton smør, 79 liter vin, 425 kg. ost, en seng, et knippe klæder, et sølvbæger og et mindre skib.

Den seneste boble er den globale finanskrise vi sidder i lige nu. En sommerfugle effekt – man spekulere bare over hvem der startede den lavine. Sikkert er det at den næste boble er måske allerede startet et eller andet sted med et vingeslag. Og hvis man skal tro på teorierne bag vidensamfundets karakteristika, så kommer vi til at leve med accelererende sommerfulgeeffekter og et liv med spring fra den ene boble til den næste. Og den største af dem alle kan måske indenfor vores levetid briste – klimaboblen.

Hvis vi skulle ændre en ting der kan frelse os fra et brist af klmaboblen hvad er det så vi skal gøre idag. Lad tankerne gå i den retning mens du ser den næste trailer:

YouTube Preview Image
This entry was posted in Generel. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *