Barbara Fredrickson: POSITIVITY

At tænke positivt fremmer kreativiteten. Tidligere har jeg omtalt det i  Positiv Psykologi. Teorien bag dette kaldes på engelsk ‘Broaden-and-build‘, udarbejdet af Barbara Fredrickson fra Universitet i North Carolina. Omtalt i hendes bog ‘Positivity’.

Barbara Fredrickson er måske den mest omtalte forsker pt i feltet Positiv Psykologi.  Hun har bl.a. fundet ud af hvor meget vi skal tænke positivt ift negativ, for at få et udviklende liv (flourishing life). Der er det hun kalder et ‘tipping point’. Og den ligger på 3 – 1, altså 3 positive tanker ift 1 negativ.

Hvad er din?

Jeg faldt over en meget god  og informativ Power Point præsentation der uddyber B. Fredricksons studier om netop dette. Du kan downloade den ved at klikke ‘Flourishing vs LanguishingC.

Hun har sammen med en virksomhedskonsulent ‘Losada‘, fundet  ‘tiping points’ for innovative teams, den ligger på 6-1 og på  ægteskaber der er velfungerende og ikke ender i skilsmisse, den ligger her på 5-1. Men for individuelle personer kan man nøjes med 3-1. Man kan måske forklare det sådan at du kan gå og brokke dig en gang ud af 3. Det kan du gøre der hjemme, på toilette, for låst dør. Går du ud til ægtefællen skal ca halvdelen af dine brokkerier ændres til positive tænker (altså 5-1) og går du på arbejde og sætter dig i dit team skal der et par negative tanker mere væk. Gir det mening?

Meget – ikk?

Hvis du vil prøve at teste din positivitets score kan du tage en 2 minutters test ved at klikke her PositivityRatio.

Hun siger også at vi ikke kan leve uden negativitet. Vi kan altså ikke bare være positive. Vi har brug for begge. Vha Losada’s matematiske formel har de fundet dette øverste niveau til at være 11-1. Bliver man mere positiv, så går det heller ikke. “He can’t stand too much Mary Poppins”, siger hun.

Hun skitsere det med billedet af en sejlbåd, hvor sejlene er det positive og kølen er det negative. Og specielt hvis vi skal op mod vinden (kriser) har vi brug for kølen – men ikke for meget. Et godt billede.

Modstand, kan man kalde kølen. Og modstand kommer man aldrig uden om når man arbejder med forandringer, der påvirker mennesker. Hvorfor modstand i forandringsprocesser er naturlige og til at takle kan du læse om her …Why Resistance Matters.

Men tilbage til Barbara Fredrickson, det kan opleves live. I det følgende kan du nyde den 1 af 3 fantastisk forelæsning af Barbara Fredrickson der bl.a. i den første forklare the tipping point og meget mere om positive følelser:

YouTube Preview Image

Hvordan kan man finde positive tanker hvor der endnu ingen er? Fredricksons svar er i vores evne til at finde positiv mening i vores livsbetingelser og omgivelser. Meningen findes ikke “derude”, men er noget, mennesker skaber med sig selv og i interaktion med andre. Dvs det er igennem bevidstheden og sproget vi finder meningsfuldhed i livet. Ganske som Vicktor Frankl sagde efter 3 år i Autswitz på randen af håb- og meningsløshed i hans bog: “Mans Search for Meaning“.

Forelæsning nr 2:

YouTube Preview Image

Forelæsning nr 3:

YouTube Preview Image
This entry was posted in Forskning i kreativitet. Bookmark the permalink.

One Response to Barbara Fredrickson: POSITIVITY

  1. Pingback: Tyge Mortensen …..blogger » Blog Archive » Ordenes magt

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *