Osterwalder: Business Model Canvas

Business Model Canvas er den nye tilgang til strategi udvikling. På dansk hedder det Forretningsmodel Innovation. Alexander Osterwalder har afsluttet sin PhD om forretningsmodeller med denne 9 punkt forretningsmodel-model.

YouTube Preview Image

Forretningsmodeller er ikke nyt. Det nye er Osterwalders analytiske model, der giver et sprog at tale udfra og en struktureret tilgang til at arbejde med sin forretningsmodel. Kik ham over skuldren HER.

Business Model Canvas er et analytisk værktøj beskrevet i hans bog Business Model Generation. En visuel template bestående af 9 inddelinger. En enkelt og overskuelig tilgang til forretningsmodel-tænkning.

Sidste måned var jeg på Ålborg Universitet. De arbejder med Forretningsmodel Innovation i 15 Nordjyske virksomheder efter Osterwalders Business Model Canvas model. Specielt synes jeg det er interessant at de bruger Den Kreative Platform som kreativ proces metodik, til en systematisk nytænkning af forretningsmodellerne.

Du kan downloade et print af Business Model Canvas skemaet på slideshare websitet her… (download).

Alexander Osterwalders egne forslag til hvordan man griber processen an, kan læses på denne blogpost, af ham selv eller se har på hans slideshareshow..

Jeg ved at processen kan gribes an på mange måder. I Nordjylland brugte de Den Kreative Platform som procesmetode. Jeg har selv brugt Den Kreative Platform i en Forretningsmodel Innovationsproces med et Landbrugsrådgivningsfirma, for et par uger siden. Her valgte jeg ikke at inddrage Osterwalders Canvas skema, men i stedet tage udgangspunkt i deres konkrete situation. Men med et fokus på den netværksbaserede forretningsmodellen “Know me, Like me, Follow me”, der giver rigtig god mening for specielt videntunge virksomheder som rådgiverehuse, der udfordres på internettets og de sociale mediers nemme adgang til viden – billig viden.

I den følgende video diskutere Osterwalder procesmetode med en studerende. Han nævner bl.a. at man skal fokusere på en ide af gangen. Lige hvordan han når frem til den ide, er vel det helt store spørgsmål. Jeg tror selv at Morten Lunds forslag om brug af Den Kreative Platform i idegenereringsfasen giver mening. Men læg gerne dine erfaringer ind som comments nederst…..

YouTube Preview Image
This entry was posted in Anmeldelser, Modeller. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *