Sociale netværks skjulte indflydelse

Prøv at se hele verden som netværk. En spændende tanke som har facineret mig efter at have læst om Christakis forskning i netværk. Og jeg har virkelig lyst til at læse hans bog: Connected: The Surprising Power of Our Social Networks and How They Shape Our Lives.

YouTube Preview Image

Hvis du gav dig tid til at se videoen her så har du det måske lige som mig. Wauooo. Hvor ser verden ligepludselig anderledes ud. Det må være konceptet for fremtidens politik, innovation, phykologi, folkeoplysning – you name it.

Vi er alle indfanget i netværk af venner, familie, kolleger og andre. Christakis synliggør hvordan et stort udvalg af påvirkninger stammer fra netværket – fra glæde til nedtrygthed – fra økonomisk krise til terrorisme – alt kan sprede sig i netværk, og din placering i netværk får betydning for hvordan dit liv former sig.

Vores måde at agere på i netværk har ikke ændret sig siden vi forlod den afrikanske savanne siger Christiakis. Og vores relationer når længere ud and vi udmiddelbart kender til (se Dunbars tal).

I den næste video kaster han lys på netværks indflydelse på epedemier. Der er ikke så meget nyt i denne video, andet end mere Christakis.

YouTube Preview Image

Nicholas Christakis’ forskning undersøger de biologiske, psychologiske, sociologiske, and mathematiske regler som bestemmer hvordan vi former disse social netværk, og de regler der bestemmer hvordan de former vores liv. Hans forskning viser hvordan fænomener som skilsmisse, fedme, rygning, følelser, ideer, gener og empati kan sprede sig igennem vores sociale forbindelser. Og hvordan vores gener har indflydelse på vores dannelse af sociale relationer i begyndelsen. Hans forskning kaster også lys på hvordan vi kan udnytte forståelsen af sociale netværk til at lave en bedre verden.

This entry was posted in Forskning i kreativitet, Netværk og netværksteori. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *