Tid til en revolution i skolen

Den britisk-amerikanske kreativitets- og læringsforsker, professor Ken Robinson sagde engang i det foredrag du kan se længere nede: En reform er et forsøg på at reparere en ”broken model”. Han hentydede til at alle lande i øjeblikket laver reformer med deres uddannelser. Men det er at bygge videre på noget der i forvejen er forkert. Vi har behov for revolution, ikke en evolution af vores måde at tænke uddannelse. En helt ny uddannelsesmodel.

En reform er konformitet. Er udtryk for vanetænkning i den forstand af ordet, som Robinson benytter. Nytænkning er at tænke ud på den anden side af vanen. Vaner er downloadning. Vaner kender vi alle, og nogle vaner er så stærke, at vi ikke engang ser dem. Vi er vanen. Nogle gange oplever og mærker vi det, og bliver måske flove eller forlegne. Men ofte mærker vi det ikke. Mærker det ikke, før vi bliver bragt i en helt ny situation, spejler os i noget nyt, hører noget nyt, bliver konfronteret med noget nyt eller anderledes… (kilde Steen Hildebrandt)

Lad os vende kajakken. Retænke hele vores måde at undervise på. Find ud af hvordan vi kan klæde vores børn på til at blive lige netop den de er skabt til at blive. Ken Robinson kalder det vores anden klimakrise. En klimakrise der har med forvaltningen af vores humane ressource at gøre…….

YouTube Preview Image

Vores uddannelsesmodel er 200 år gammel. Fordi den er gammel betyder det ikke at den er den rigtige idag.

Princippet i uddannelse er at skabe nye samfundsborgere der kan bringe samfundet frem til nye højder. Det må da kunne gøres på andre måder end i skemalagte timer, med pensumplaner, doserende lærere, klasser på 20-30 elever, opstart kl 8, stol og bord, frikvarterer, 5 dages uger ….. ‘you name it. Vores uddannelsesmodel er fuld af VANER. De hæmmer vores kreativitet og evne til at se noget nyt. Kast vanerne overbord og skab så det fremtiden byder, ikke det fortiden diktere!!!!!!!!!

This entry was posted in Kreativitet i skolerne, Speakers og netværkskontakter. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *