Bryd mønstret

Lav en liste med regler i din virksomhed – bryd dem så!!

Innovatorer er mønsterbrydere. De bryder regler og de vender op og ned på givne forudsætninger. Man ser ofte hvordan nye aktører på markeder bryder de givne regler som følges af andre. Lavbudget rejsebureauer, gjorde det bl.a. da de dumpede prisen på flyrejser. De kom med en helt ny forretningsmodel samtidig. Og de tjente penge. Lavprisflyselskaberne brugte elektroniske billetter, gik uden om rejsebureauer, fyldte flyene op inden afgang, fløj til små lufthavne osv…

“Bryd mønstret” er en 3D case (workshop metode) som jeg ofte bruger for at udfordre de fundamentale forestillinger vi alle går rundt med i vores daglige forretningssammenhænge. Den kan bruges til at illustrere det antal og de begrænsninger, vi pålægger os i dagligdagen. Men den kan også bruges som metode til at få nye ideer. Ideer, der netop kommer, fordi de begrænsende mønstre fjenes.

Del deltagerne ind i grupper på 6-8 personer. Hvert team skal lave en liste med så mange regler som muligt som de kan komme i tanke om fra deres forretningsområde og organisation. Brug ca 30 minuter til at komme på så mange regler/mønstre som muligt.  Det skal være både skrevne som uskrevne  regler.

 • Regler er:
  • ‘Måden vi gør tingene på her!!’ – ‘ hvad gør du altid?’ – Hvad gør du aldrig?’ – Hvilke regler knytter sig til ansøgning, til fyringer, til personalehåndtering, til økonomistyring, til beslutninger, til kunder, til konkurrenter etc.
 • Typisk vil grupper kunne identificere  mellem 60 og 100 regler, når de først kommer igang.
 • Når I har en liste af regler skal I prøve at ændre dem en for en. Det er udfordrende. For nogle virker det sært, at tænke andre tanker om noget de måske synes fungere ok. Men for hver regel stiller I spørgsmålet: “Kan vi ændre mønstret til fordel for virksomheden?”
 • I kan bruge de ændrede mønstre som afsæt for atter nye tanker og ideer – måske med et provokerende “hvordan, kan det evt lade sig gøre?”. Vigtigt er det ikke at bedømme de nye ideer, men lad den udfordre de gængse rammer.

Udgangspunktet kunne være ønsket om produktivitetsstigning, effektivisering eller nye markeder. Hvis f.eks. man var på en skole og ville optimere på ressourcerne, dvs have mere læring for færre penge, kunne følgende ting ex være på listen:

 1. vi underviser altid en lærer i hver klasse
 2. vi har aldrig over 28 i klassen
 3. vi holder lærermøder en gang om måneden, siddende, med fast dagsorden
 4. vi har lektioner på 45 minutter
 5. vi starter hver dag kl 08.00
 6. osv…

Nu prøver vi så at bryde reglerne:

 • vi kobler to lærere sammen i klasserne
 • vi slår klasser sammen og deler ind i hold/teams mellem dreng – pige
 • vi holder korte team/lærermøder om morgenen, stående, en gang om ugen
 • vi laver dagen til 2 x3 timers lektioner
 • vi har flydende start og slut
 • osv…

Hvordan kan overhovedet nogle af disse ideer hjælpe virksomheden/skolen til at blive bedre?

Hver af de regler/ideer  nævnt overfor kan bruges til at accellerede en proces der åbner op for endnu nye ideer. Vigtigt er det ikke at bedømme ideerne så snart de kommer frem. Der kan hurtigt sidde en lille djævel i os alle sammen der vil sige: “det kan vi da ikke” – “det bliver for dyrt” – “så kan vi jo ikke ….” osv.  Når øvelsen er igang og man arbejder med ‘mønsterbruddene’ (nye ideer) er det vigtig at indskærpe at vi har en regel om “ingen bedømmelse” – før til aller aller sidst!

Mit eget erfaring er at deltagere næsten altid overraskende finder ud af at de sagtens kan ændre mønstrene i ca 50% af tilfældene med fordel. Og det virker befriende at tænke ud af boksen på denne måde. Man kan nemlig altid komme på nye ideer der skaber forbedring. Altid. Ofte er de bare bremset af mønstre i virksomheden der konstant aktiveres når nogle fremkommer med nye ideer. Og det første interne mønster der skal brydes hedder: “Nej!” – eller hvis man er høfligt opdraget: “Jaa, men…!” – nyt mønster: prøv istedet altid at sige: “Ja, og….”

God fornøjelse med at bryde mønstre.

This entry was posted in 3D leg, Kreativ tænkning. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *