13 – den kreative outsider

Der var kun 12 sølvtallerkner. Derfor blev den 13. fe ikke inviteret til bords i eventyret om Tornerose. Der skulle være orden i tingene. Men man kan ikke styre naturens kræfter, ved at udelukke og sætte alting pænt i kasser og rammer. Den 13. fe kastede som bekendt en forbandelse over Tornerose. Og det kun fordi hun ikke passede ind i mønstret!!!

Hvis jeg skulle vælge et kreativt lykketal blev det 13. Det minder mig om noget vigtigt. Det ukurante, skæve, skøre, utilpassede, utæmmelige, fejlagtige – og dermed kilden til nytænkning. Narens rolle ved det gamle hof.

Vi har angst for forandringer, for det ukendte, det utæmmelige. Angst er en af de største hindringer for kreativitet. Og dermed for udvikling, innovation og nye muligheder. Og vi føler angst når tallet falder på 13. Der har altid været knyttet overtro til det der brød med det normale. I denne sammenhæng er 12 det normale og 13 det unormale. Ikke kun i Tornerose optræder den 13 person som den utilpassede. Også da Jesus sad ved nadverbordet var den13. Judas outsideren. Eller var det Jesus der blev korsfæstet. I nordisk Mytologi sad der også 13 guder i Valhalla, hvor Balder den Gode, endte med at blive myrdet af Loke, den 13.

Derfor bygges mange højhuse ikke med en 13. etage eller måske findes værelse 13 ikke på hotellet, ligesom nr. 13 kan være umuligt at opspore i visse gader. Der findes lufthavne, hvor man ikke kan blive kaldt ud til Gate 13, og fly uden en række 13 – ex SAS. Visse hospitaler undlader at have en operationsstue nr. 13. Da der i sin tid fandtes sporvogne i København, var der i en årrække en linje 12 og 14, men ikke 13. Kilde HER

Fredag knytter vi også til noget uheldigt og specielt hvis det er fredag d 13. Men man kan også se på det på en anden måde. Min mellemste søn Søren Gustav er født fredag d 13. august i en solstråle der faldt ind på det fødebadekar der stod i vores stue. Samme dag som Alfred_Hitchcock 100 års fødselsdag. Så siden har fredag og tallet 13, for mig været forbundet med et lysende, nytænkt, spændende, frugtsommeligt og nyfødt adrenalin kick. Et kæmpe AHA. Men også både den romerske Venus og den nordiske Freja har fredag som deres dag. Og begge er guder for kærlighed og frugtbarhed. Og i nutidig sammenhæng er fredag for de fleste at betragte som indgangen til weekendens pusterum hvor der bliver tid til at lege og tænke nye tanker. Det blev fredag d 13. 1999 også for mig, og har været det lige siden.

13 er tallet for død, genfødsel og fornyelse (kilde). Indenfor Tarot er således det 13. kort “Døden”, hvorom siges, at han ikke er den der tilintetgør, men den der renser grunden og muliggør, at noget nyt kan vokse op. Han er døden af det gamle jeg, der fører til genfødsel i det åndelige.

Og så siger vi jo 7-9-13 når noget problematisk og ondsindet skal afværges (se også Triskaidekaphobia).

Så hvis kreativiten skulle have et lede tal, tror jeg at jeg vælger 13.

This entry was posted in Generel. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *