Innovation på skoleskemaet

Nu vælter innovation og kreativitet frem på skemaerne. Lige fra folkeskolen til universitetet. Det er godt nok. Hvad der måske ikke er godt nok, er hvad man putter i det ‘nye fag’. Og hvilke kompetencer der skal løfte opgaven.

Sidste torsdag havde jeg indlæg på en konference i København for 8 gymnasier i hovedstadregionen. De kaster sig ud i et 3 årsprojekt omkring udvikling af nye innovative pædagogikker og undervisningskompetencer. Det lå i kortene at KIE modellen skulle introduceres. Og min rolle, blev at vinkle et teoretisk og didaktisk indslag omkring innovation.

Nok har jeg 10 års erfaring i lige netop undervisning i  innovation (og kreativitet). Men dermed ejer jeg ikke de vise sten. Men jeg ved at det der breder sig i øjeblikket i uddannelsesverdenen er kreative metodikker, der ikke nødvendigvis har noget med innovation at gøre. Det kan man godt bilde sig ind. Men fordi kreativitet er både sjovere og nemmere at kaste sig over, kan det håndteres. Men ser man det i det store perspektiv, så har Danmark uhyggelig meget brug for innovative kompetencer. Ikke kun kreative.

Den platform jeg står på mht kreativitet er “Den Kreative Platform“. Og den platform jeg står på mht innovation, er “Kubus konceptet“. Hvor den første er en styret procesleder-proces, der træner og fremprovokere horisontal tænkning, så er den anden en netværksbaseret vidensmodel for selvledende teams. Man kan godt træne kreativitet uden at innovere. Men kan ikke træne innovation, uden også at være kreativ.

KIE-modellen, Den Kreative Platform og andre campmodeller lægger godt nok op til handlingsorientering, men uden garanti for innovation. Og for Danmarks skyld er det ikke nok. Innovation, drejer sig om andet og mere end jubii processer med energizers og tusinder af ideer. Innovation drejer sig om at smøge ærmerne op og at netværke. Det skal vi også lære de unge mennesker. Husk det.

Hvad end vi kaster os over i disse år, så vær åben. Vær åben mht at dele erfaringer, og vælg ikke modeller som ikke er open source. Vi skal bygge på hinandens erfaringer. Lag på lag. Og målet skal være innovation, men vejen kan godt være mere kreativitet, meget mere kreativitet. Lysten til at skabe må vi ikke tage fra de unge. Det er lysten der driver os. Tak til Grundtvig for det. At vi er som vi nu er i Danmark. Vandt til åbenhed.

This entry was posted in Generel. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *