Kreativitet og Flow

At tune sine metale billeder så de opsluger ens hele fokus og man glemmer tid, sted og eksistens kaldes FLOW. Mikaly Csikszentmihalyis facinerende forskning har revolutioneret vores forståelse for flow. Han linker den mentale tilstand af flow til følelsen af lykke og oplevelsen af mening med livet.

At være nyskabende kræver flow, siger han. Med reference til bl.a. Einstein, der kom frem til sine første mentale billeder af relativitetsteorien i en tilstand af flow. Men generelt kendt fra mange kreative personers skildringer. På Den Kreative Platform kaldes det ‘koncentration’, og linkes til et princip om ‘task-fokus’. 3D cases øver ‘task-fokus’ og det træner evnen til at kunne træde ind og ud af flow tilstande. En meget relevant tilstand hvis man vil gøre en forskel, og bl.a. kunne træde ud af ‘boksen’ og se tingene på nye måder. Og linker vi tilstanden med lykke, så er det nærliggende at påstulere at arbejder man med kreativitet og træner det via 3D cases, ja så træner man ikke bare nytænkning, men også lykke 😉

Citeret fra videoen på TED beskriver han 7 forskellige oplevelser af flow:

How does it feel to be in “the flow”?

  1. Completely involved, focused, concentrating – with this either due to innate curiosity or as the result of training
  2. Sense of ecstasy – of being outside everyday reality
  3. Great inner clarity – knowing what needs to be done and how well it is going
  4. Knowing the activity is doable – that the skills are adequate, and neither anxious or bored
  5. Sense of serenity – no worries about self, feeling of growing beyond the boundaries of ego – afterwards feeling of transcending ego in ways not thought possible
  6. Timeliness – thoroughly focused on present, don’t notice time passing
  7. Intrinsic motivation – whatever produces “flow” becomes its own reward

 

This entry was posted in Generel. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *